Cum să pariezi pe Liga 1

Liga 1 de la noi rămâne printre preferatele românilor, deși mulți fani se plâng de valoarea scăzută a campionatului intern. În mare, au dreptate, dacă ne raportăm la anii 80, chiar 90, dar sunt și multe meciuri bune, și destule goluri foarte spectaculoase.

Deși a fost contestat, sistemul cu play-off / play-out i-a ținut pe suporteri în tensiune, cam la fiecare ediție, până la ultimele meciuri din ultima etapă, cu excepția din sezonul 2020-2021, când campioana, CFR, a fost cunoscută cu două runde înainte de final. Dar s-a jucat tare în play-out, mai ales că primele două clasate au disputat baraj pentru un „decisiv” cu locul 4 din play-off, care a dus în Conference League.

Românii fac audiență pe Liga 1 pentru că le place și circul dinainte sau de după meciuri, cu Gigi Becali în prim-plan, dar și cu alte personaje care sunt gratulate sau contestate de public.

Dar să trecem la subiectul acestui articol: „Cum să pariezi pe Liga 1”. Sunt mai multe condiții atunci când vrei să pariezi pe orice campionat din lume. Ele se aplică și pentru competiția de la noi, dar există și condiții specifice. Să le luăm pe rând:

1. Trebuie să vezi toate meciurile sau să nu ratezi prea multe! E o condiție de bază în pariuri. Cu cât simți mai bine echipele, cu atât simți mai bine și pariurile. Doar văzând echipele la lucru, știi pe ce te bazezi, știi care sunt minusurile și care sunt plusurile fiecăreia, care e stilul de joc, cum atacă și cum se apără, dacă joacă pe extreme sau dacă verticalizează mult, dacă e mai agresivă acasă sau în deplasare. Toate acestea te ajută la diferite tipuri de pariuri, pe lângă cele pe „semn” (victorie, egal, înfrângere): total goluri, total cornere, ofsaiduri, faulturi și cartonașe.

2. Trebuie să știi toate informațiile despre echipe! Când au jucat ultima oară, ce fotbaliști accidentați au, mai ales dintre cei importanți, cine poate reveni în primul 11, cine e suspendat, ce efect moral poate avea o schimbare de conducere etc. Pentru asta, trebuie să urmărești site-urile de sport importante de la noi, dar nu numai. De cele mai multe ori, cele mai bune informații le găsești în ziarele locale, pentru că jurnaliștii de acolo se ocupă zi de zi de echipa din orașul lor și știu tot ce mișcă.

O altă sursă de informare o reprezintă site-urile oficiale ale cluburilor și paginile de facebook ale acestora. Aici găsești informații despre ultimele transferuri – plecări/veniri -, despre accidentați și despre cei care revin la antrenamente după accidentări.

Ideal ar fi să vizionezi și conferințele de presă ale antrenorilor dinaintea disputelor, pe care le găsești tot pe paginile de facebook ale cluburilor sau pe site-urile oficiale. Poți afla informații de ultimă oră, care îți vor schimba optica în privința pariurilor de la acel meci.

3. Condițiile de joc. Trebuie să ai informații despre terenul pe care se dispută partida, cum e ca și calitate, dacă e un teren la limita inferioară a dimensiunii legale sau la cea superioară, pentru că unele echipe se descurcă mai bine pe spații mai largi, altele închid jocul pe o suprafață mai îngustă.

În Liga 1 din România, mai există o problemă. Aproape ediție de ediție apar echipe care nu-și dispută meciurile considerate acasă pe propriul teren, din propriul oraș, din diferite motive: nu au nocturnă, stadionul se află în renovare/modernizare, cluburile respective nu vor să plătească o anumită sumă pe chiria cerută de autorități/proprietar.

E important să știi și câți spectatori vin de obicei la meciuri, pentru că fanii echipei gazdă pot pune presiune pe adversar, dacă sunt gălăgioși și dacă se adună în număr mare.

Și tot despre condițiile de joc: trebuie să urmărești pe site-urile de specialitate și starea vremii, pentru că într-un fel se joacă pe ploaie, într-un alt fel pe zăpadă și în alt fel la peste 35 de grade Celsius.

4. Cine arbitrează. De foarte multe ori, arbitrul e decisiv în anumite tipuri de pariuri, mai ales cele pe cartonașe și pe penaltyuri. Dacă un „fluieraș” este extrem de exigent și scoate avertismentele la orice fază tare, atunci este cazul să joci pe over la cartonașe sau chiar pe cartonaș roșu în meci. La fel și cu penalty-urile. Unii acordă mai ușor lovitura de pedeapsă, alții doar când sunt foarte siguri.

Și pentru că a venit vorba de cartonașe, trebuie să știi foarte exact ce jucători vor absenta pentru cumul de cartonașe sau pentru că au fost eliminați în etapa/etapele precedente. Pe site-ul LPF, poți găsi la fiecare club statistica pentru cartonașe la fiecare jucător din lot.

5. Statisticile sunt, de asemenea, foarte importante. Unele echipe joacă foarte bine pe teren propriu, dar evoluează cu frică în deplasări. Sau, un alt exemplu, una dintre formații nu a câștigat niciodată pe terenul alteia, iar atunci te axezi pe acel tip de pariu. Bineînțeles, nu întotdeauna câștigi pe statistici. Tocmai de aceea, este esențial să ții cont de toate punctele de mai sus, nu numai de unul.

Peste toate acestea, trebuie să îți faci o strategie și să ai un buget bine stabilit.