Suporteri

Galeria argeşeană, aşezată la tribuna I, în stânga tribunei oficiale, şi-a făcut prezenţa încă de timpuriu, în perioada anilor 70. Din punct de vedere al deplasărilor, acestea se făceau pe atunci cu trenul sau maşinile personale, de aceea, majoritatea erau făcute în localităţile învecinate, Bucureşti, Craiova, Vâlcea, Târgovişte. În Bucureşti, în afara suporterilor care veneau de la Piteşti, întotdeauna echipa beneficia şi de susţinerea argeşenilor care studiau în Capitală.

În vara anului 1979, peste 3000 de suporteri piteşteni au susţinut formaţia piteşteană pe stadionul Dinamo, în tenativa de cucerire a unui nou titlu de campioană. Meciul a fost câştigat de piteşteni atât în teren, cât mai ales în tribune, unde nu am avut rival.

După anul 1990, galeria, la fel ca şi echipa, au intrat pe o pantă descendentă. Lipsa de susţinere a echipei pe plan local nu rămâne fără urmări şi în rândul galeriei, din ce în ce mai puţini oameni vin pentru a cânta. Asta, în timp ce în ţară, lucrurile începeau să se mişte. Timişoara, Craiova, Bucureştiul încep să se apropie din ce în ce mai mult de modelul occidental.

Lucrurile încep să se schimbe înspre bine şi la Piteşti, unde echipa este preluată de Uzina de Automobile. După un periplu de 2 ani în Divizia B, Piteştiul revine acolo unde îi e locul, pe prima scenă a ţării. Galeria începe şi ea să devină din ce în ce mai numeroasă, beneficiind şi de susţinerea Uzinei, care pune la dispoziţie autobuze pentru deplasări. Apare “White-Violet Eagles”, şi galeria piteşteană începe să fie nelipsită de pe orice stadion din ţară. Formarea unei noi echipe valoroase, cât şi suţinerea Uzinei, fac ca galeria piteşteană să devină tot mai numeroasă. Au loc deplasări masive de suporteri la Târgovişte (peste 5000 de persoane la meciurile cu Steaua sau Dinamo), la Bucureşti în semifinala Cupei României contra Universităţii Craiova (10000 de persoane), la Vâlcea în semifinala Cupei României contra aceleiaşi Universitatea Craiova (peste 5000 de suporteri argeşeni – Uzina a avut zi liberă, pentru a putea veni oamenii la meci).

Intrarea din nou a echipei pe o pantă descendentă după 1999, precum şi conflictele izbucnite în sânul galeriei între “generaţia bătrână” şi “generaţia tânără” duc la o scindare a galeriei. Astfel, apare un nou grup, Violet Republic, care pleacă de la tribuna I, şi se mută în Peluza Nord. După ce Uzina renunţă să mai susţină echipa, Violet Republic nu este privită cu ochi buni de conducere, fiind consideraţi contestatari, şi începe a fi atacată din toate părţile. Cei rămaşi din “vechea gardă”, din ce în ce mai puţini sunt totuşi sutinuţi de conducere în continuare.

În anul 2003 ia fiinţă un nou grup, Ultras Viola, care împreună cu membrii rămaşi din Violet Republic reuşesc să fie prezenţi la majoritatea meciurilor. În anul 2004 apare Dracii Viola, un nou grup, şi numărul suporterilor din Peluza Nord începe să crească. Cei din “vechea garda” cedează definitiv ştafeta noilor grupuri, astfel că Violet Republic, Ultras Viola şi Dracii Viola alcătuiesc noua galerie din Peluza Nord.

În anul 2005-2006 echipa joacă la Mioveni, grupul Dracii Viola devine din ce în ce mai inactiv, şi în final renunţă să mai vină organizat la meciuri. În returul campionatului, la Bucureşti, într-un meci cu Steaua, banner-ul grupului Ultras Viola este capturat de către stelişti. Cu toate că această captură a fost realizată prin mijloace discutabile, grupul hotărăşte să se desfiinţeze. Un nou grup îşi face apoi apariţia, Nucleo Viola.

În sezonul 2006-2007, echipa se reîntoarce pe stadionul din Trivale, iar în Peluza Nord, 3 grupuri susţin echipa: Violet Republic, Nucleo Viola şi Violet Eagles (grup înfiinţat în 2006), pentru câteva luni luând fiinţă şi “Gruppo Popa Şapcă”, grupare care nu a rezistat decât până în pauza competiţională. În iarna aceluiasi sezon, se înfiinţează Rolast Suprem.

Sponsori

Parteneri

Parteneri Media

Acesta este site oficial al FC Argeş Piteşti 1953. ©2018 Toate drepturile sunt rezervate.